Sayfalar

14 Ekim 2010 Perşembe

Pardus'ta havp kurulumu

Öncelikle havp nedir? havp (HTTP Anti Virus Proxy) bir proxy hizmeti/programı. Özelliğiyse tarayıcı ve web sunucusu arasında durarak dosyaları virüs taramasından geçirmesi.

havp Pardus depolarında yok (ben bulamadım en azından). Ama inşa dosyaları burda mevcut. havp programını sisteme kurmak için şu komutları kullanıyoruz:

$ sudo pisi bi https://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/review/server/proxy/havp/pspec.xml -d
$ sudo pisi it havp*.pisi

İlk komutla pisi paketi oluşturulurken ya da kurulum sırasında clamav programının da kurulmasını gerekecek. Önceden de kurabilirsiniz. Bu program depoda mevcut.

Bu şekilde paketleri sisteme kurduğumuzda Servis Yöneticisi'nden başlatmamız gerekiyor. Ancak havp servisi bende söyle bir hata verdi: "getpwnam(): name not found: havp ". Bunun üzerine sisteme havp kullanıcısını eklemek için şu iki komutu verdim ve yeniden denedim:

# groupadd havp
# useradd -g havp havp

Ancak yine servis başlatılamadı. Şu komutu denedim:

# chown havp /var/tmp/havp /var/log/havp /var/run/havp

Bilgisayarı yeniden başlatıp servisleri çalıştırdım:

$ service clamav start

sorunsuz şekilde çalıştı.

$ servis havp start

havp da çalıştı. Ancak "service havp status" komutunu verdiğinizde çalışır halde görünmüyor. Servis Yöneticisi'nde de çalışır halde görünmüyor. Ama Sistem İzleyici'yi açtığımızda çalıştığını görebiliriz. İki servisi de çalıştırdıktan sonra proxy'yi kullanmak için tarayıcımızın proxy ayarlarını değiştirmemiz gerekiyor. Firefox için Düzen>Seçenekler>Gelişmiş>Ağ>Ayarlar penceresini açıp "vekil sunucu ayarları"nı tıklayıp sunucu adresi olarak localhost port numarası olarak da 8080 yazıyoruz. Tamam Tamam diyerek çıkıyoruz. Test etmek için adresini kullanabilirsiniz. Sayfayı aşağı kaydırıp alttaki 4 linkten birine tıkladığınızda eğer bir sorun yoksa şöyle bir sayfa çıkması gerekiyor:
Image and video hosting by TinyPic

2 yorum:

  1. kökü mand parametresiyle bağlarsan havp sorunsuz şekilde çalışıyor. baştaki hatayı almıyorsun.

    # mount -o remount,mand /

    kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. O önemli ayrıntıyı atlamışım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil