Sayfalar

20 Ekim 2010 Çarşamba

Pardus'ta Android SDK

Hadi Pardus'a Android SDK kuralım.
Önce sistem gereksinimlerine bakarak bilgisayarımızın SDK kurulumu için gerekli özellikleri sağlayıp sağlamadığını görelim. Daha fazla devam etmeden sistemimize JDK kurmamız gerekecek(eğer kurulu değilse). Bunun depodan sun-jdk paketini kurmalıyız:

$ sudo pisi it sun-jdk

Eğer geliştirmeyi Eclipse üzerinden Android Development Tools (ADT) Plugin ile yapacaksak -ki yeni başlayanlar için tavsiye edilen budur- sistemimizde Eclipse de olması gerekiyor doğal olarak :) Eclipse'in uygun bir sürümünü şu adresten indirip kurabileceğiniz gibi:

$ sudo pisi it eclipse-jdt-binary

komutuyla depodan da kurabilirsiniz. Eclipse'i de kurduktan sonra şimdi yapmamız gereken Android SDK başlangıç paketini(starter package) kurmak. Bu paket bütün bir geliştirme ortamından ziyade diğer SDK parçalarını indirebileceğiniz bir temel araçları içerir. Uygun SDK başlangıç paketini şu adresten indirip güvenli bir yere açıyoruz. İndirdiğiniz dosyayı açtığınızda öntanımlı olarak android-sdk- şeklinde bir dosya ortaya çıkacak. Örn. android-sdk-linux_x86. SDK'nın adresi daha sonra gerekli olacağı için not almakta fayda var. SDK'nın tools dizinini sistem yoluna ekleyerek Android Debug Bridge (adb) ve diğer komut satırı araçlarına doğrudan erişebiliriz. Bunun için:

$ export PATH=${PATH}:/tools

Geliştirmemizi Eclipse'de yapmamızın başlangıç aşamasında daha faydalı olacağını söylemiş ve nasıl kurulacağından bahsetmiştik. Şimdiyse Eclipse'de Android uygulamaları geliştirmemiz için gerekli olan Android Development Tools (ADT) eklentisini kurmamız gerekiyor.

*Eclipse'i çalıştırıyoruz. Help > Install New Software diyoruz.
*Açılan Available Software penceresinde Add butonuna tıklıyoruz.
*Açılan pencerede Name kısmına herhangi bir isim yazıyoruz. Location kısmına ise: https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ yazıp Ok diyoruz. Bir sorun olursa https yeri http deneyin.
*Tekrar Available Software penceresine gelindiğinde listede Developer Tools seçeneğinin ekli olduğunu göreceksiniz. Seçiyoruz ve Next diyoruz.
*Açılan yeni pencerede de Next, ardından Finish diyoruz. Yüklemelerden sonra Eclipse'i yeniden başlatıyoruz.

Şimdi ADT eklentisini düzenlemeliyiz. Window > Preferences diyerek Preferences penceresini açalım. Sol panelden Android'i seçelim. SDK Location kısmında Browse deyip
SDK dizinimizi seçiyoruz. Daha sonra Apply ardından Ok diyoruz.

Şimdi geliştirme ortamımız için gerekli olan SDK parçalarını kurmalıyız. Bunun için Android SDK and AVD Manager kullanılacak. Android SDK and AVD Manager'ı Eclipse içinden Window > Android SDK and AVD Manager yolunu izleyerek çalıştırıyoruz. Sol panelden Available Packages'ı seçelim. Böylece SDK deposundaki erişilebilir parçaları görebileceğiz. Yüklemek istediğiniz parçayı seçip Install Selected diyoruz. Hangi parçayı seçeceğiniz konusunda şuraya bakabilirsiniz (Ben hepsini seçtim). Yüklemek istediğiniz parçaları kabul edip Install Accepted diyoruz. Parçalar SDK dizinimize yüklendi. (Daha fazlası için burası)

Böylece Android SDK'mızı kurmuş olduk. Bir sonraki yazıda da örnek bir uygulama yapalım.

Daha ayrıntılı bilgi ve kaynak:http://developer.android.com/sdk/installing.html

1 yorum: