Sayfalar

13 Ekim 2010 Çarşamba

Pardus'ta Apache ile Küçük Bir Uygulama

Şimdi Pardus üzerinde Apache ile küçük bir uygulama yapacağız. Amacımız apache'den bir sayfa yayınlamak ve Bind ile kullanıcıyı bu yayınladığımız sayfaya yönlendirmek. Bunun içinden youtube.com adresini kullanacağız. Yani sistemimizde Bind ve apache kurulu olacak ve dns adresi olarak bizim dns sunucumuzu kullanan birisini youtube.com adresine bağlanmak istediğinde bizim web sunucumuzdan yayınlanan bir sayfaya erişicek. Umarım anlatabildim. Bind sunucusuyla ilgili bişeylerden daha önce bahsetmiştim[1]. Apache kurulumu için ise bu adrese bakabilirsiniz.

Apache kurulumu yapıldıktan sonra yapmamız gereken sanal konak oluşturmak. Okuduğum bazı belgelerde /etc/apache2/ dizininin altında sites-enabled, sites-available gibi dizinlerin olması gerektiği yazılıydı. Ama Pardus'ta bu dizinleri göremedim ve şöyle bir yol izledim:

#cd /etc/apache2/vhost.d

komutu ile vhost.d klasörüne girdim. Başlangıçta bu klasörde 00_default_vhost.conf dosyası bulunmaktaydı.

#vi youtube.conf

komutuyla yeni bir dosya oluşturdum. İçini şu şekilde doldurdum:
Image and video hosting by TinyPic

ip adresleri sunucumuzun ip adresi olacak. Diğer seçeneklerle ilgili bilgilere şu ve bu adreslerinden bakabilirsiniz. Dosyamızı kaydedip çıkalım. Sonra /var/www/youtube adında bir klasör oluşturup içinde yayınlamak istediğimiz bi index.html dosyası oluşturalım. Daha sonra Bind'le ilgili ayarları yapmalıyız. /etc/bind/named.conf dosyasına şu satırları ekleyelim:
Image and video hosting by TinyPic

Daha sonra /etc/bind/zones/youtube.com.db dosyasının içeriğini şu şekilde dolduralım(bu dosya yoksa oluşturalım):
Image and video hosting by TinyPic

Buradaki ip adresleri bilgisayarınızın ip si olacaktır. En son /etc/resolv.conf dosyasının başına nameserver 127.0.0.1 satırını ekleyip kaydedelim. bind ve apache servislerini başlatalım (ya da yeniden başlatalım):

#service bind start ya da restart
#service apache start ya da restart

Her şey yolunda gittiği taktirde tarayıcınızdan youtube.com adresine girmeye çalıştığınızda karşınıza kendi hazırladığınız index.html sayfası çıkması gerekir.

1 yorum: