Sayfalar

29 Ekim 2010 Cuma

Statik ve Dinamik Kütüphaneler

Yazılım kütüphaneleri, daha sonra yeni geliştirilecek yazılımlara dahil edilmek üzere saklanan derlenmiş hazır kod ve veri dosyalarıdır. Bazı sebeplerden dolayı kütüphaneler önceden derlenmiş olarak bulunurlar. İlk sebep, kütüphanelerin nadiren değişmesidir. Kullanıldıkları her bir program için kütüphanelerin yeniden derlenmesi vakit kaybı olurdu. İkinci bir sebep de derlenmiş (makine koduna dönüştürülmüş) oldukları için dışarıdan müdahale edilememesidir. Bu da iş dünyası söz konusu olduğunda ya da kişiler çeşitli sebeplerle kodlarını açmak istemediklerinde önem kazanmaktadır.

    Statik Kütüphaneler
Statik kütüphaneler, yeniden derlenmeye ihtiyaç duymaksızın yazılıma derleme aşamasında yani çalıştırılmadan önce eklenir. Bir programı statik kütüphane kullanacak şekilde derlediğinizde, programının kütüphanenin bütün işlevselliğine sahip olur. Statik kütüphane dosyalarının uzantıları ".a" şeklindedir. Statik kütüphaneleri kullanmanın bir avantajı programınızı tek bir çalıştırılabilir dosya şeklinde dağıtmanızı sağlamasıdır. Ayrıca kütüphane, programınızın bir parçası olduğu için her zaman doğru versiyonun kullanıldığından emin olursunuz. Diğer taraftan kütüphanenin her programa eklenmesi hafıza israfına yol açmaktadır. Ayrıca statik kütüphanelerin güncellenmesi de pek kolay değildir. Bunun için tüm programın yeniden derlenmesi gerekir.

    Dinamik Kütüphaneler
Dinamik (shared-paylaşımlı) kütüphaneler ise programa çalışma sırasında dahil edilirler. Programınızı dinamik kütüphane kullanacak şekilde derlediğinizde, kütüphane programa o anda dahil edilmez, programa kod eklenmez. Uzantıları ".so" şeklindedir. Bu şekilde farklı programlar aynı kütüphaneyi ortak olarak kullanırlar ve bu sayede program boyutları daha küçülmüş olur. Ayrıca güncelleme yapmak için de kütüphaneyi kullanan tüm programların yeniden derlenmesi gerekmeyeceği için işlem daha kolaydır.

Kaynaklar:http://www.belgeler.org/howto/gcc-baslangic-libs.html
http://www.learncpp.com/cpp-tutorial/a1-static-and-dynamic-libraries/

20 Ekim 2010 Çarşamba

Pardus'ta Android SDK

Hadi Pardus'a Android SDK kuralım.
Önce sistem gereksinimlerine bakarak bilgisayarımızın SDK kurulumu için gerekli özellikleri sağlayıp sağlamadığını görelim. Daha fazla devam etmeden sistemimize JDK kurmamız gerekecek(eğer kurulu değilse). Bunun depodan sun-jdk paketini kurmalıyız:

$ sudo pisi it sun-jdk

Eğer geliştirmeyi Eclipse üzerinden Android Development Tools (ADT) Plugin ile yapacaksak -ki yeni başlayanlar için tavsiye edilen budur- sistemimizde Eclipse de olması gerekiyor doğal olarak :) Eclipse'in uygun bir sürümünü şu adresten indirip kurabileceğiniz gibi:

$ sudo pisi it eclipse-jdt-binary

komutuyla depodan da kurabilirsiniz. Eclipse'i de kurduktan sonra şimdi yapmamız gereken Android SDK başlangıç paketini(starter package) kurmak. Bu paket bütün bir geliştirme ortamından ziyade diğer SDK parçalarını indirebileceğiniz bir temel araçları içerir. Uygun SDK başlangıç paketini şu adresten indirip güvenli bir yere açıyoruz. İndirdiğiniz dosyayı açtığınızda öntanımlı olarak android-sdk- şeklinde bir dosya ortaya çıkacak. Örn. android-sdk-linux_x86. SDK'nın adresi daha sonra gerekli olacağı için not almakta fayda var. SDK'nın tools dizinini sistem yoluna ekleyerek Android Debug Bridge (adb) ve diğer komut satırı araçlarına doğrudan erişebiliriz. Bunun için:

$ export PATH=${PATH}:/tools

Geliştirmemizi Eclipse'de yapmamızın başlangıç aşamasında daha faydalı olacağını söylemiş ve nasıl kurulacağından bahsetmiştik. Şimdiyse Eclipse'de Android uygulamaları geliştirmemiz için gerekli olan Android Development Tools (ADT) eklentisini kurmamız gerekiyor.

*Eclipse'i çalıştırıyoruz. Help > Install New Software diyoruz.
*Açılan Available Software penceresinde Add butonuna tıklıyoruz.
*Açılan pencerede Name kısmına herhangi bir isim yazıyoruz. Location kısmına ise: https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ yazıp Ok diyoruz. Bir sorun olursa https yeri http deneyin.
*Tekrar Available Software penceresine gelindiğinde listede Developer Tools seçeneğinin ekli olduğunu göreceksiniz. Seçiyoruz ve Next diyoruz.
*Açılan yeni pencerede de Next, ardından Finish diyoruz. Yüklemelerden sonra Eclipse'i yeniden başlatıyoruz.

Şimdi ADT eklentisini düzenlemeliyiz. Window > Preferences diyerek Preferences penceresini açalım. Sol panelden Android'i seçelim. SDK Location kısmında Browse deyip
SDK dizinimizi seçiyoruz. Daha sonra Apply ardından Ok diyoruz.

Şimdi geliştirme ortamımız için gerekli olan SDK parçalarını kurmalıyız. Bunun için Android SDK and AVD Manager kullanılacak. Android SDK and AVD Manager'ı Eclipse içinden Window > Android SDK and AVD Manager yolunu izleyerek çalıştırıyoruz. Sol panelden Available Packages'ı seçelim. Böylece SDK deposundaki erişilebilir parçaları görebileceğiz. Yüklemek istediğiniz parçayı seçip Install Selected diyoruz. Hangi parçayı seçeceğiniz konusunda şuraya bakabilirsiniz (Ben hepsini seçtim). Yüklemek istediğiniz parçaları kabul edip Install Accepted diyoruz. Parçalar SDK dizinimize yüklendi. (Daha fazlası için burası)

Böylece Android SDK'mızı kurmuş olduk. Bir sonraki yazıda da örnek bir uygulama yapalım.

Daha ayrıntılı bilgi ve kaynak:http://developer.android.com/sdk/installing.html

16 Ekim 2010 Cumartesi

*.001 - *.999 Uzantılı Dosyaları Birleştirmek

Bunun için LX Split programını kullanacağız. Lxsplit, hjsplit uyumlu bir komut satırı dosya bölücü/birleştiricidir. Pardus depolarında mevcuttur.

$ sudo pisi it lxsplit

komutuyla sisteme yüklüyoruz.

$ lxsplit -j dosya.001

komutuyla da dosyalarımızı birleştiriyoruz.

Ayrıca: http://wiki.pardus-linux.org/index.php/Programlar:lxsplit

14 Ekim 2010 Perşembe

Pardus'ta havp kurulumu

Öncelikle havp nedir? havp (HTTP Anti Virus Proxy) bir proxy hizmeti/programı. Özelliğiyse tarayıcı ve web sunucusu arasında durarak dosyaları virüs taramasından geçirmesi.

havp Pardus depolarında yok (ben bulamadım en azından). Ama inşa dosyaları burda mevcut. havp programını sisteme kurmak için şu komutları kullanıyoruz:

$ sudo pisi bi https://svn.pardus.org.tr/pardus/playground/review/server/proxy/havp/pspec.xml -d
$ sudo pisi it havp*.pisi

İlk komutla pisi paketi oluşturulurken ya da kurulum sırasında clamav programının da kurulmasını gerekecek. Önceden de kurabilirsiniz. Bu program depoda mevcut.

Bu şekilde paketleri sisteme kurduğumuzda Servis Yöneticisi'nden başlatmamız gerekiyor. Ancak havp servisi bende söyle bir hata verdi: "getpwnam(): name not found: havp ". Bunun üzerine sisteme havp kullanıcısını eklemek için şu iki komutu verdim ve yeniden denedim:

# groupadd havp
# useradd -g havp havp

Ancak yine servis başlatılamadı. Şu komutu denedim:

# chown havp /var/tmp/havp /var/log/havp /var/run/havp

Bilgisayarı yeniden başlatıp servisleri çalıştırdım:

$ service clamav start

sorunsuz şekilde çalıştı.

$ servis havp start

havp da çalıştı. Ancak "service havp status" komutunu verdiğinizde çalışır halde görünmüyor. Servis Yöneticisi'nde de çalışır halde görünmüyor. Ama Sistem İzleyici'yi açtığımızda çalıştığını görebiliriz. İki servisi de çalıştırdıktan sonra proxy'yi kullanmak için tarayıcımızın proxy ayarlarını değiştirmemiz gerekiyor. Firefox için Düzen>Seçenekler>Gelişmiş>Ağ>Ayarlar penceresini açıp "vekil sunucu ayarları"nı tıklayıp sunucu adresi olarak localhost port numarası olarak da 8080 yazıyoruz. Tamam Tamam diyerek çıkıyoruz. Test etmek için adresini kullanabilirsiniz. Sayfayı aşağı kaydırıp alttaki 4 linkten birine tıkladığınızda eğer bir sorun yoksa şöyle bir sayfa çıkması gerekiyor:
Image and video hosting by TinyPic

13 Ekim 2010 Çarşamba

Pardus'ta Apache ile Küçük Bir Uygulama

Şimdi Pardus üzerinde Apache ile küçük bir uygulama yapacağız. Amacımız apache'den bir sayfa yayınlamak ve Bind ile kullanıcıyı bu yayınladığımız sayfaya yönlendirmek. Bunun içinden youtube.com adresini kullanacağız. Yani sistemimizde Bind ve apache kurulu olacak ve dns adresi olarak bizim dns sunucumuzu kullanan birisini youtube.com adresine bağlanmak istediğinde bizim web sunucumuzdan yayınlanan bir sayfaya erişicek. Umarım anlatabildim. Bind sunucusuyla ilgili bişeylerden daha önce bahsetmiştim[1]. Apache kurulumu için ise bu adrese bakabilirsiniz.

Apache kurulumu yapıldıktan sonra yapmamız gereken sanal konak oluşturmak. Okuduğum bazı belgelerde /etc/apache2/ dizininin altında sites-enabled, sites-available gibi dizinlerin olması gerektiği yazılıydı. Ama Pardus'ta bu dizinleri göremedim ve şöyle bir yol izledim:

#cd /etc/apache2/vhost.d

komutu ile vhost.d klasörüne girdim. Başlangıçta bu klasörde 00_default_vhost.conf dosyası bulunmaktaydı.

#vi youtube.conf

komutuyla yeni bir dosya oluşturdum. İçini şu şekilde doldurdum:
Image and video hosting by TinyPic

ip adresleri sunucumuzun ip adresi olacak. Diğer seçeneklerle ilgili bilgilere şu ve bu adreslerinden bakabilirsiniz. Dosyamızı kaydedip çıkalım. Sonra /var/www/youtube adında bir klasör oluşturup içinde yayınlamak istediğimiz bi index.html dosyası oluşturalım. Daha sonra Bind'le ilgili ayarları yapmalıyız. /etc/bind/named.conf dosyasına şu satırları ekleyelim:
Image and video hosting by TinyPic

Daha sonra /etc/bind/zones/youtube.com.db dosyasının içeriğini şu şekilde dolduralım(bu dosya yoksa oluşturalım):
Image and video hosting by TinyPic

Buradaki ip adresleri bilgisayarınızın ip si olacaktır. En son /etc/resolv.conf dosyasının başına nameserver 127.0.0.1 satırını ekleyip kaydedelim. bind ve apache servislerini başlatalım (ya da yeniden başlatalım):

#service bind start ya da restart
#service apache start ya da restart

Her şey yolunda gittiği taktirde tarayıcınızdan youtube.com adresine girmeye çalıştığınızda karşınıza kendi hazırladığınız index.html sayfası çıkması gerekir.

2 Ekim 2010 Cumartesi

Pardus'ta Bind Kurulumu Ve Ayarlanması

Öncelikle "bind nedir?" derseniz BIND internette yaygın olarak kullanılan bir DNS sunucudur. Bu yazıda BIND'in Pardus üzerinde kurulumu ve yapılandırılması naçizane anlatılmaya çalışılacak. BIND Pardus depolarında bulunmaktadır. Dolayısıyla paket yöneticisinden kolayca kurulabilir. Ya da konsoldan:

$ sudo pisi it bind

diyebilirsiniz. BIND kurulduktan sonra Servis Yöneticisi'nden ya da konsoldan:

$ service bind start

komutu ile çalıştırabilirsiniz. Basit bir örnekle ayarlamaların nasıl yapıldığına değinelim.
Öncelikle /etc/bind/named.conf dosyasını açıyoruz:

# cd /etc/bind/
# vi named.conf

sayfanın sonuna ya da oralara bir yere

Image and video hosting by TinyPic

satırlarını ekleyelim ve kaydedelim. Şimdi aynı klasörde(/etc/bind) zones isimli yeni bir dosya oluşturuyoruz ve içine giriyoruz:

# mkdir zones
# cd zones

Daha sonra named.conf dosyasında alper.com için gösterdiğimiz dosyayı oluşturuyoruz:

# vi alper.com.db

ve içine şunları yazıyoruz :

Image and video hosting by TinyPic

Son olarak da sunucumuzu sisteme tanıtmak için:

# vi /etc/resolv.conf

diyerek açtığımız dosyaya

nameserver 127.0.0.1

satırını ekliyoruz.

$ service bind start diyerek bind'i başlatalım (Daha önce başlattıysanız $ service bind restart).

dig alper.com diyerek test edelim.

Kaynaklar:[1]http://glonek.co.uk/linux-server/dns-bind9-configuration-howto/
[2]http://www.kemalkefeli.com/2010/09/bind9-ile-dns-sunucusu-kurma-ubuntu.html