Sayfalar

18 Şubat 2011 Cuma

Çomak ve Bonobo Hakkında

    Bildiğiniz üzere bu hafta içinde Pazartesi günü benimde içinde bulunduğum Çomak ekibi ilk meyvesini verdi ve Kde'den bağımsız bir Pardus sürümü olan Bonobo'yu, Lxde masaüstü ortamıyla birlikte yayınladı. Daha ilk günden çok sayıda kişi tarafından indirilen Bonobo genel olarak iyi tepkilerle karşılandı. Tabii ki eksikleri, hataları var ve biz de ekip olarak kullanıcılar tarafından bize ulaştırılan geri bildirimlerle farkettiğimiz hataları çözerek Bonobo'yu daha hatasız bir hale getirmeye çalışıyoruz. Hataların bize bildirilmesi için proje kapsamında kullandığımız liste ve blog(yorum yazarak) kullanılabilir. Bu yönde ilk güncelleme ve hata çözümü kısa zamanda yayınlandı.
   
    Bu süreç içinde neler yaptığımızdan bahsetmek gerekirse öncelikle iki grup halinde çalıştığımızı söyleyebilirim. Bir grup Kde kütüphanelerini kullanan Pardus yöneticilerini mümkün olduğunca saf Qt kullanacak ve Kde'ye ihtiyaç duymadan çalışacak şekilde düzenlerken diğer grup da masaüstü ortamlarının eksik pprogramlarının paketlenmesi ve çalışan bir sistem elde etmek üzere çalışmaktayız.
   
    Pardus yöneticilerinin nasıl Kde bağımsız hale getirildiği hakkında daha ayrıntılı bilgiyi bu konuda çalışan arkadaşların (Aydan, Merve, Gökhan, Orçun, Tayfur, Kaan, Sertaç) ve projenin bloğundan ayrıca daha teknik konuların da konuşulduğu projenin listesinden takip edebilirsiniz.
   
    Öte yandan yöneticilerin çalışabileceği masaüstü ortamlarının çalışılabilir hale getirilmesi ve eksik programların paketlenmesi çalışmaları devam etti. Gerekli paketler güncellendi. Bazı programlar(pcmanfm) svn,git sürümlerindeki son hallerine güncellendi. Sanal makinalar üzerinden yaptığımız denemeler sonucu arada, yine sanal makinalarda kullanılabilecek .ova dosyaları yayınlandı. Blogda da bahsedilen LXDM'nin otomatik başlamaması gibi sorunlar halledildi.
   
    Bir diğer adım olarak Enlightenment için de çalışmalarımız hızla devam etmekte. Depodaki Enlightenment paketlerinin dışında bir çok yeni Enlightenment bileşeni ve programı paketlendi. Şimdilik çözmemiz gereken bazı sistem programlarının otomatik çalıştırılması, Pardus'a özel ayarların düzenlenmesi(arkaplan vs), dosya ilişkilendirilmelerinin ayarlanması vb. gibi işlerimiz var. 
  
    Birkaç gün içinde (büyük ihtimalle) bu işleri de halledip Bonobo'dan sonra Enlightenment'la çalışan bir Pardus sürümü yayınlayacağız.